Ambassade en Consulaten van België in Griekenland

België in Griekenland en Cyprus

België in Griekenland en Cyprus

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
Athens@diplobel.fed.be of telefonisch op +30 210 361 78 87. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies voor Griekenland en Cyprus.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

COVID-19: GRIEKENLAND

        I.  Beperkende maatregelen betreffende de COVID-19-pandemie:

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie in het land hebben de Griekse autoriteiten beperkende maatregelen ingevoerd (avondklok, zelfisolatie, sluiting van winkels) en voorwaarden opgelegd voor de toegang tot het nationale grondgebied. Deze progressieve maatregelen moeten worden nageleefd door allen aanwezig op het grondgebied.

In Griekenland is er geen platform beschikbaar die alle COVID-19 voorschriften samenvat. Het is daarom aangeraden om inlichtingen in te winnen via de lokale pers en door (onder meer) de volgende (onvolledige) bronnen te raadplegen:

  • De officiële website van het Secretariaat-Generaal voor de Burgerlijke Bescherming met betrekking tot het aankomst- en vertrekprotocol.
  • De sectie van de website van de Nationale Organisatie van de Volksgezondheid (EODY) gewijd aan COVID-19 (in het Engels en het Grieks - de Griekse versie wordt vaker bijgewerkt).

Voor vragen over coronavirusmaatregelen kunt u ook het volgende noodnummer bellen: 1135

Communicatie over beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie valt onder de verantwoordelijkheid van de Griekse autoriteiten. De Belgische Ambassade vermeldt bovenstaande bronnen louter ter informatie. De Ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met de communicatie over deze beperkende maatregelen of met de uitvoering ervan.

        II.  Vaccinatie

Alle Belgische burgers die aangesloten zijn bij de Griekse sociale zekerheid (AMKA) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Griekenland wonen zonder Griekse sociale zekerheid. Momenteel is het registratieformulier alleen in het Grieks beschikbaar op de volgende link : https://emvolio.gov.gr/aitisi

Deze bevoegdheid behoort toe aan de Griekse autoriteiten. De Belgische Ambassade communiceert over dit onderwerp louter ter informatie. De ambassade kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen betreffende de vaccinatie door de Griekse autoriteiten.

 

CYPRUS: COVID-19

        I. Beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie in het land hebben de Cypriotische autoriteiten beperkende maatregelen ingevoerd (avondklok, zelfisolatie, sluiting van winkels) en voorwaarden opgelegd voor de toegang tot het nationale grondgebied. Deze progressieve maatregelen moeten worden nageleefd door allen aanwezig op het grondgebied.

In Cyprus zijn alle maatregelen met betrekking tot de COVID-19-pandemie (toegang tot het grondgebied, vaccinatie, beperkende maatregelen, avondklok en zelfisolatie) gegroepeerd op één platform (zie versies in het Engels en het Grieks).

De communicatie over beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie valt onder de verantwoordelijkheid van de Cypriotische autoriteiten. De Belgische Ambassade vermeldt bovenstaande bronnen louter ter informatie. De Ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met de communicatie over deze beperkende maatregelen of de uitvoering ervan.

      II. Vaccinatie:

Alle Belgische staatsburgers aangesloten bij de Cypriotische sociale zekerheid (GESY) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Cyprus verblijven zonder Cypriotische sociale zekerheid. Hiervoor hebben de autoriteiten een registratiesysteem ingevoerd, waarbij het ingevulde registratieformulier moet worden ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid (te downloaden van de site).

Deze bevoegdheid behoort toe aan de Cypriotische autoriteiten. De Belgische Ambassade communiceert over dit onderwerp louter ter informatie. De ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met vaccinatie door de Cypriotische autoriteiten.

Nieuws

10 mei

As we celebrate the 51st anniversary of diplomatic relations between the Kingdom of Belgium and the Republic of Trinidad and Tobago, we would like to seize this opportunity to stress the quality of the friendly and historical ties between our two countries and express our wish to further enhance them in the future.

05 mei

Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès vertegenwoordigt België vandaag tijdens het Universeel Periodiek Onderzoek van de Mensenrechtenraad. Zij zal spreken namens de federale staat en de gefedereerde entiteiten. Het Belgische mensenrechtenbeleid zal voor de derde keer sinds 2011 worden geëvalueerd.

28 apr

België heeft besloten noodhulp te verlenen aan India, dat te kampen heeft met een bijzonder zware golf van COVID-19. De steun bestaat uit 9000 flesjes Remdesivir, een antiviraal geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van COVID-19. Deze flesjes komen uit de strategische voorraad van de FOD Volksgezondheid en vertrekt normaal gezien op vrijdag 30 april.

17 apr

Vandaag vertrekken 760.000 maskers naar Conakry via het noodhulpmechanisme B-FAST. Hiermee komt ons land tegemoet aan de hulpvraag die Guinee heeft ingediend bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM) in het kader van de strijd tegen COVID-19. Net zoals de rest van de wereld is Guinee getroffen door de pandemie. De gezondheidssituatie wordt er echter bijkomend bemoeilijkt door een mazelenepidemie, een epidemie van gele koorts en recent ook enkele nieuwe ebola-besmettingen die samen zorgen voor een enorme druk op de medische voorzieningen.

16 apr

In de marge van de 64ste zitting van de VN-Commissie over verdovende middelen (CND), organiseerde België samen met enkele andere partners een evenement over eerlijke toegang tot gereguleerde geneesmiddelen in Covid-tijden.