Ambassade en Consulaten van België in Griekenland

België in Griekenland en Cyprus

België in Griekenland en Cyprus

Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl.

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op
Athens@diplobel.fed.be of telefonisch op +30 210 361 78 87. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en volg het reisadvies voor Griekenland en Cyprus.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen.

COVID-19: GRIEKENLAND

        I.  Beperkende maatregelen betreffende de COVID-19-pandemie:

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie in het land hebben de Griekse autoriteiten beperkende maatregelen ingevoerd (avondklok, zelfisolatie, sluiting van winkels) en voorwaarden opgelegd voor de toegang tot het nationale grondgebied. Deze progressieve maatregelen moeten worden nageleefd door allen aanwezig op het grondgebied.

In Griekenland is er geen platform beschikbaar die alle COVID-19 voorschriften samenvat. Het is daarom aangeraden om inlichtingen in te winnen via de lokale pers en door (onder meer) de volgende (onvolledige) bronnen te raadplegen:

  • De officiële website van het Secretariaat-Generaal voor de Burgerlijke Bescherming met betrekking tot het aankomst- en vertrekprotocol.
  • De sectie van de website van de Nationale Organisatie van de Volksgezondheid (EODY) gewijd aan COVID-19 (in het Engels en het Grieks - de Griekse versie wordt vaker bijgewerkt).

Voor vragen over coronavirusmaatregelen kunt u ook het volgende noodnummer bellen: 1135

Communicatie over beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie valt onder de verantwoordelijkheid van de Griekse autoriteiten. De Belgische Ambassade vermeldt bovenstaande bronnen louter ter informatie. De Ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met de communicatie over deze beperkende maatregelen of met de uitvoering ervan.

        II.  Vaccinatie

Alle Belgische burgers die aangesloten zijn bij de Griekse sociale zekerheid (AMKA) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Griekenland wonen zonder Griekse sociale zekerheid. Momenteel is het registratieformulier alleen in het Grieks beschikbaar op de volgende link : https://emvolio.gov.gr/aitisi

Deze bevoegdheid behoort toe aan de Griekse autoriteiten. De Belgische Ambassade communiceert over dit onderwerp louter ter informatie. De ambassade kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen betreffende de vaccinatie door de Griekse autoriteiten.

 

CYPRUS: COVID-19

        I. Beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie

Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie in het land hebben de Cypriotische autoriteiten beperkende maatregelen ingevoerd (avondklok, zelfisolatie, sluiting van winkels) en voorwaarden opgelegd voor de toegang tot het nationale grondgebied. Deze progressieve maatregelen moeten worden nageleefd door allen aanwezig op het grondgebied.

In Cyprus zijn alle maatregelen met betrekking tot de COVID-19-pandemie (toegang tot het grondgebied, vaccinatie, beperkende maatregelen, avondklok en zelfisolatie) gegroepeerd op één platform (zie versies in het Engels en het Grieks).

De communicatie over beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie valt onder de verantwoordelijkheid van de Cypriotische autoriteiten. De Belgische Ambassade vermeldt bovenstaande bronnen louter ter informatie. De Ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met de communicatie over deze beperkende maatregelen of de uitvoering ervan.

      II. Vaccinatie:

Alle Belgische staatsburgers aangesloten bij de Cypriotische sociale zekerheid (GESY) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Cyprus verblijven zonder Cypriotische sociale zekerheid. Hiervoor hebben de autoriteiten een registratiesysteem ingevoerd, waarbij het ingevulde registratieformulier moet worden ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid (te downloaden van de site).

Deze bevoegdheid behoort toe aan de Cypriotische autoriteiten. De Belgische Ambassade communiceert over dit onderwerp louter ter informatie. De ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met vaccinatie door de Cypriotische autoriteiten.

Nieuws

01 Mar

Maandag 1 maart vond een donorconferentie plaats over Jemen, georganiseerd door de VN in samenwerking met Zweden en Zwitserland. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir engageert zich om een bedrag van 5 miljoen euro vrij te maken voor steun aan het Yemen Humanitarian Fund. “Het is belangrijk dat we aandacht blijven hebben voor de noden van de gewone Jemeniet die zwaar lijdt onder deze humanitaire crisis die nu al meer dan zes jaar duurt”, zegt Kitir. “Dit is het moment om internationale solidariteit te tonen.”

23 feb

Op maandag 22 februari heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de Ontwapeningsconferentie in Genève toegesproken tijdens het High Level segment. De Ontwapeningsconferentie, waarvan België permanent lid is, werd in 1979 ingesteld. Tot dusver is het het enige multilaterale instrument dat gewijd is aan onderhandelingen over ontwapeningsakkoorden. Ontwapening en non-proliferatie zijn cruciale thema's voor de internationale vrede en veiligheid en vormen dan ook een prioriteit voor het buitenlands beleid van België.

22 feb

Vandaag, 22 februari, is in Genève de 46ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad begonnen die zal lopen tot en met 23 maart. Ter gelegenheid van die zitting heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Sophie Wilmès het ministeriële gedeelte van de zitting toegesproken, de prioriteiten van de Belgische regering voorgesteld en enkele beschouwingen gegeven over de huidige uitdagingen op het gebied van de mensenrechten.

22 feb

Vandaag, maandag 22 februari, heeft minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Benelux, de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), mevrouw Fatou Bensouda, en haar collega-ministers van Buitenlandse Zaken van de EU uitgenodigd voor een informele bijeenkomst met de 27 EU-ministers voorafgaand aan de maandelijkse zitting van de Raad Buitenlandse Zaken. Mevrouw Bensouda begon haar mandaat als aanklager in 2012 en zal het in juni van dit jaar neerleggen.

12 feb

Ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen het Gebruik van Kindsoldaten herbevestigt vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès het aanhoudend Belgisch engagement voor de verbetering van de bescherming van kinderen in gewapend conflict. De Verenigde Naties willen het lot van deze kinderen verbeteren door de zes meest ernstige schendingen van kinderrechten aan te pakken: doden en verminken, seksueel geweld, ontvoering, aanvallen op scholen of ziekenhuizen, het ontzeggen van toegang tot humanitaire hulp en tenslotte, het rekruteren van kindsoldaten.