Ambassade en Consulaten van België in Griekenland

België in Griekenland en Cyprus

België in Griekenland en Cyprus

 

COVID-19 : GRIEKENLAND

  I.  Beperkende maatregelen betreffende de COVID-19-pandemie:

Hierbij verwijzen wij u door naar het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

In Griekenland is er geen platform beschikbaar dat alle COVID-19 voorschriften samenvat. Het is daarom aangeraden om inlichtingen in te winnen via de lokale pers en door (onder meer) de volgende (onvolledige) bronnen te raadplegen:

  • De officiële website van het Secretariaat-Generaal voor de Burgerlijke Bescherming met betrekking tot het aankomst- en vertrekprotocol.
  • De sectie van de website van de Nationale Organisatie van de Volksgezondheid (EODY) gewijd aan COVID-19 (in het Engels en het Grieks - de Griekse versie wordt vaker bijgewerkt).

Voor vragen over coronavirusmaatregelen kunt u ook het volgende noodnummer bellen: 1135

        II.  Vaccinatie

Alle Belgische burgers die aangesloten zijn bij de Griekse sociale zekerheid (AMKA) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Griekenland wonen zonder Griekse sociale zekerheid. Momenteel is het registratieformulier alleen in het Grieks beschikbaar op de volgende link : https://emvolio.gov.gr/aitisi

 

COVID-19 : CYPRUS

        I. Beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie

Hierbij verwijzen wij u door naar het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

In Cyprus zijn alle maatregelen met betrekking tot de COVID-19-pandemie (toegang tot het grondgebied, vaccinatie, beperkende maatregelen, avondklok en zelfisolatie) gegroepeerd op één platform (zie versies in het Engels en het Grieks).

      II. Vaccinatie:

Alle Belgische staatsburgers aangesloten bij de Cypriotische sociale zekerheid (GESY) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Cyprus verblijven zonder Cypriotische sociale zekerheid. Hiervoor hebben de autoriteiten een registratiesysteem ingevoerd, waarbij het ingevulde registratieformulier moet worden ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid (te downloaden van de site).

 

Inlichtingen over beperkende maatregelen en vaccinatie ivm de COVID-19-pandemie  valt respectievelijk onder de verantwoordelijkheid van de Griekse of Cypriotische autoriteiten. De Belgische Ambassade vermeldt bovenstaande bronnen louter ter informatie. De Ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met de communicatie over deze beperkende maatregelen of met de uitvoering ervan.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op Athens@diplobel.fed.be of telefonisch op +30 210 361 78 87.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

 

Nieuws

23 sep

Op donderdag 23 september zal vice-Eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès samen met Europees commissaris voor crisisbeheersing Janez Lenarčič een evenement op hoog niveau voorzitten over de gevolgen van COVID-19 voor kinderen. Dit evenement wordt georganiseerd in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, in samenwerking met Niger en de ngo Save the Children.

23 sep

België zal 153.900 vaccins leveren aan Oeganda. Die vaccins zullen bijdragen aan het opvoeren van de vaccinatiecampagne voor leraren en het opnieuw openen van de scholen voor meer dan 10 miljoen leerlingen en studenten. België gaat daarmee in op het verzoek van de Oegandese regering om COVID-19 vaccins te ontvangen.

22 sep

Op woensdag 22 september heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid Meryame Kitir een bezoek gebracht aan de haven van Beiroet, die in augustus 2020 zwaar werd beschadigd door explosies. Het betreft een eerste bezoek van een Belgische minister sinds de ontploffing in Beiroet plaatsvond. Ze had de gelegenheid om haar medeleven te betuigen en een krans te leggen bij het gedenkteken voor de slachtoffers, samen met de familieleden van een Belgisch-Libanees slachtoffer.

22 sep

België veroordeelt met klem de poging tot staatsgreep in Omdurman en betuigt opnieuw haar steun aan het volk van Soedan en zijn overgangsregering. Het roept op de vredesakkoorden van Juba, die op 31 augustus 2020 werden ondertekend, te respecteren. 

20 sep

De 76ste zitting van de Algemene Vergadering van de VN start op 20 september in New York met als thema "Bouwen aan veerkracht via hoop, om te herstellen van COVID-19 - duurzaam heropbouwen, antwoorden op de noden van de planeet, respect voor de rechten van mensen - , en de Verenigde Naties nieuw leven in te blazen”.