Ambassade en Consulaten van België in Griekenland

België in Griekenland en Cyprus

België in Griekenland en Cyprus

 

COVID-19 : GRIEKENLAND

  I.  Beperkende maatregelen betreffende de COVID-19-pandemie:

OPGELET: Buitengewone maatregelen voor de feestdagen, die op zondag 19/12/21 vanaf 06.00 uur 's ochtends van kracht worden:

Alle Griekse en buitenlandse reizigers, gevaccineerd en niet-gevaccineerd - ouder dan 5 jaar, moeten een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur voor het instappen kunnen voorleggen, of een sneltest van minder dan 24 uur.

Aangezien er nog geen officiële mededeling is gedaan over de duur van deze maatregelen, verzoeken wij u dringend contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij en de officiële Griekse website te raadplegen betreffende de reismaatregelen http://travel.gov.gr

In Griekenland is er geen platform beschikbaar dat alle COVID-19 voorschriften samenvat. Het is daarom aangeraden om inlichtingen in te winnen via de lokale pers en door (onder meer) de volgende (onvolledige) bronnen te raadplegen:

  • De officiële website van het Secretariaat-Generaal voor de Burgerlijke Bescherming met betrekking tot het aankomst- en vertrekprotocol.
  • De sectie van de website van de Nationale Organisatie van de Volksgezondheid (EODY) gewijd aan COVID-19 (in het Engels en het Grieks - de Griekse versie wordt vaker bijgewerkt).

Voor vragen over coronavirusmaatregelen kunt u ook het volgende noodnummer bellen: 1135

        II.  Vaccinatie

Alle Belgische burgers die aangesloten zijn bij de Griekse sociale zekerheid (AMKA) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Griekenland wonen zonder Griekse sociale zekerheid. Momenteel is het registratieformulier alleen in het Grieks beschikbaar op de volgende link : https://emvolio.gov.gr/aitisi

 

COVID-19 : CYPRUS

        I. Beperkende maatregelen in verband met de COVID-19-pandemie

Hierbij verwijzen wij u door naar het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

In Cyprus zijn alle maatregelen met betrekking tot de COVID-19-pandemie (toegang tot het grondgebied, vaccinatie, beperkende maatregelen, avondklok en zelfisolatie) gegroepeerd op één platform (zie versies in het Engels en het Grieks).

      II. Vaccinatie:

Alle Belgische staatsburgers aangesloten bij de Cypriotische sociale zekerheid (GESY) kunnen een afspraak maken om zich gratis te laten inenten tegen COVID-19 (van zodra hun categorie in aanmerking komt).

Registratie is ook mogelijk voor expats en buitenlanders die in Cyprus verblijven zonder Cypriotische sociale zekerheid. Hiervoor hebben de autoriteiten een registratiesysteem ingevoerd, waarbij het ingevulde registratieformulier moet worden ingediend bij het Ministerie van Volksgezondheid (te downloaden van de site).

 

Inlichtingen over beperkende maatregelen en vaccinatie ivm de COVID-19-pandemie  valt respectievelijk onder de verantwoordelijkheid van de Griekse of Cypriotische autoriteiten. De Belgische Ambassade vermeldt bovenstaande bronnen louter ter informatie. De Ambassade kan in geen geval verantwoordelijk worden gehouden voor problemen in verband met de communicatie over deze beperkende maatregelen of met de uitvoering ervan.

Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op Athens@diplobel.fed.be of telefonisch op +30 210 361 78 87.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op Travellers Online blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

 

Nieuws

28 apr

Van 2 tot 4 mei 2022 zullen Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen een bezoek brengen aan Griekenland, op uitnodiging van de President van de Helleense Republiek, H.E. Katerina Sakellaropoulou.

20 Mar

21 maart is de Internationale Dag voor de uitroeiing van rassendiscriminatie. De herdenking ervan blijft actueel en noodzakelijk, omdat racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat - net als de onverdraagzaamheid die ermee gepaard gaat - wereldwijd blijven bestaan. Ook vandaag nog is racisme diepgeworteld in de maatschappij, het overstijgt generaties en houdt ongelijkheid en marginalisering in stand.

18 Mar

De president van de Republiek Oostenrijk, Z.E. de heer Alexander Van der Bellen en First Lady, H.E. mevrouw Doris Schmidauer, zullen van 21 tot 23 maart een staatsbezoek aan België brengen. Dit is het eerste staatsbezoek tussen Oostenrijk en België sinds 1997, maar ook het eerste inkomende staatsbezoek aan België sinds het begin van de COVID-19-pandemie in 2020.

11 Mar

België zendt humanitaire hulp naar Slovakije en Moldavië via B-FAST, het Belgische mechanisme voor noodhulp, voor een totaalbedrag van 2 miljoen euro. Voor Slovakije gaat het om sanitair materiaal (FFP2-maskers als schenking van de FOD Volksgezondheid) en eerstehulpmateriaal (generatoren, veldbedden, matrassen, dekens). Voor Moldavië gaat het ook om eerstehulpmateriaal voor noodsituaties: tenten, generatoren en hygiënekits.

02 Mar

België stuurt via het noodhulpmechanisme B-FAST humanitair materiaal naar Oekraïne. Het betreft shelter-materiaal aangepast aan koude omstandigheden met o.a. tenten, dekens en sanitaire kits. Hiermee komt ons land tegemoet aan de hulpvraag die Oekraïne heeft ingediend bij het EU-mechanisme voor de civiele bescherming (UCPM) voor bijstand na de Russische militaire invasie in Oekraïne. België wil zijn solidariteit betuigen met de Oekraïense bevolking, die het zwaar te verduren heeft.