-
Laatst bijgewerkt op
De inschrijving in het Consulaat-Generaal is niet verplicht maar wel aan te raden.
Enkel ingeschreven burgers kunnen een Belgische identiteitskaart, een Belgisch paspoort of consulaire attesten verkrijgen.
Het nut van uw inschrijving
Sedert het in voege treden van de wet houdende het consulair wetboek op 15/06/2014, wordt administratieve bijstand enkel verleend aan de Belgen, ingeschreven in het consulair bevolkingsregister.
De inschrijving in de consulaire bevolkingsregisters, bij een Belgisch beroepsconsulaat in het buitenland, laat u toe gebruik te maken van dezelfde diensten als deze aangeboden door de gemeenten in België, wat het beheer van uw administratief dossier betreft. Deze inschrijving laat het Belgische beroepsconsulaat toe om u efficiënter te helpen bij de uitreiking van een identiteitskaart of de afgifte van consulaire attesten (bijv. attest van woonplaats, attest van inschrijving, attest van nationaliteit, attest van gezinssamenstelling, enz.). U zult ook via het beroepsconsulaat kunnen deelnemen aan bepaalde in België gehouden verkiezingen (federale wetgevende verkiezingen, Europese verkiezingen indien u in een EU-lidstaat woont).
Ook personen met een vreemde nationaliteit die tot uw gezin behoren, kunnen geregistreerd worden in de bevolkingsregisters. Zij hebben evenwel geen recht op een Belgische consulaire identiteitskaart of paspoort en kunnen niet als Belgische kiezer worden geregistreerd. Voor consulaire bijstand dienen ze zich te richten tot de vertegenwoordiging van hun land van oorsprong.
Indien uw dossier up-to-date is, zal het Belgische beroepsconsulaat u vlotter kunnen helpen, ook in gevallen waarbij u dringende noodbijstand nodig heeft (bijv. bij ongevallen, rampen, evacuaties, etc.).
De Belgische ambassade in Athene biedt u vanaf 09/11/2020, de mogelijkheid u online in te schrijven in de consulaire bevolkingsregisters.
U heeft toegang tot deze website als u:
- Belg bent;
- niet (meer) ingeschreven bent in een Belgische gemeente, want u heeft uw vertrek naar het buitenland aan deze gemeente gemeld;
- beschikt over een geldige en geactiveerde Belgische eID;
- uw PIN-code kent en in het bezit bent van een kaartlezer.
Mijn elektronisch dossier
De website Mijn dossier laat aan de Belgen en inwoners van België toe om:
- hun gegevens in het Rijksregister te raadplegen,
- fouten te signaleren,
- hun contactgegevens mee te delen,
- te controleren welke instanties hun persoonlijke gegevens geraadpleegd hebben tijdens de voorbije zes maanden,
- elektronische attesten te downloaden of af te drukken, waar men zich ook bevindt.
Daarvoor hebben ze nodig:
- een eID die werd geactiveerd = waarvan de uitreiking ook in het programma BELPIC van Binnenlandse Zaken werd geregistreerd (met gebruik van de pukcode);
- een eID met geactiveerde certificaten = waarvan de functies om zich op internet te identificeren en zijn akkoord te geven (digitale handtekening) werden geactiveerd (met gebruik van de pincode);
- een kaartlezer;
- het kaartleesprogramma, te installeren via eid.belgium.be
- de pincode.
De elektronische attesten kunnen in het Nederlands, Frans of Duits worden opgevraagd. Ze worden onmiddellijk op het scherm getoond, kunnen afgedrukt, gedownload en bewaard worden als een pdf-document met een digitaal echtheidscertificaat van de FOD Binnenlandse Zaken. Ze kunnen ook als bijlage van een mail doorgestuurd worden.
De beschikbare attesten zijn:
- attest van gezinssamenstelling;
- attest van hoofdverblijfplaats;
- attest van hoofdverblijfplaats met historiek;
- attest van Belgische nationaliteit;
- attest van leven;
- attest van wettelijke samenwoning;
- attest van verblijfplaats met het oog op een huwelijk;
- attest van wijze van teraardebestelling en/of rituelen;
- attest van Belgisch kiezer; attest van kiesregister;
- uittreksel uit de registers.
Opgepast: de bruikbaarheid van de aldus afgedrukte attesten in het buitenland is niet gegarandeerd. Het document bevat immers geen handtekening en kan niet gelegaliseerd worden; er kunnen zich ook taalproblemen stellen.
Wat het gebruik ervan in België betreft, is het voorzichtig eerst te polsen bij de bestemmeling aangaande de aanvaardbaarheid (voorbeeld van een mogelijke toepassing: bewijs van hoofdverblijfplaats/adres voor een Belgische bank). De attesten verkregen via “Mijn Dossier” bevatten de digitale stempel van het Rijkregister en zouden volgens de FOD Binnenlandse Zaken dezelfde juridische waarde hebben als attesten afgegeven door de gemeente. Er wordt aanbevolen de digitale versie te gebruiken want enkel in de digitale vorm kan men de rechtsgeldigheid van de attesten goed controleren.